De leeftijdsmix

Een vrije interactie met alle leeftijden van 4 tot en met 18 jaar en ouder

Op onze school gaan staf en studenten van verschillende leeftijden met elkaar om. Het leeftijdsverschil helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden en inzichten. Het leven buiten school is niet ingedeeld naar leeftijd en daarin moet je ook kunnen samenwerken met anderen van verschillende leeftijden en achtergronden.

Uit onderzoek weten we dat jongere studenten leren van oudere studenten en andersom en deze manier van ontwikkelen is niet leeftijdsgebonden. Het mixen van leeftijden biedt hele specifieke en unieke voordelen (zie jouw ontwikkeling).

Oudere studenten inspireren en dagen de jongere studenten uit, waardoor jongere studenten in situaties terechtkomen die van hen een bepaalde volwassenheid vraagt die zij misschien nog niet hebben ontwikkeld. Hierdoor worden ze constant uitgedaagd om te groeien in cognitief, emotioneel en sociaal opzicht. Het omgekeerde geldt ook voor oudere studenten. De jongere studenten herinneren hen aan hun speelsheid en creativiteit en zorgen bij oudere studenten voor gevoelens van empathie. Dit leert hun om bewust na te denken over hun verantwoordelijkheden naar andere mensen (Gray & Feldman, 2004).

Met name voor de oudere studenten vormen de stafleden in de school een rolmodel voor het volwassen leven door hun manier van communiceren en argumenteren, door hun omgang met anderen en de kennis die zij bezitten.

Het mixen van leeftijden creëert een omgeving die representatiever is voor de wereld buiten de school. Dit zorgt voor een gemakkelijkere overgang naar volwassenheid. 

Meer weten of direct aanmelden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.